Podľa veteránov by mala mať mládež o vojne dostatok poznatkov

09.05.2010 Celý región

Vranov nad Topľou 9. mája (TASR) - Jedným z posledných žijúcich pamätníkov útrap druhej svetovej vojny je aj 91-ročný Michal Mayer z Vranova nad Topľou.
Vojenských ťažení sa najprv zúčastnil ako delostrelec v službách armády slovenského štátu, no na porážke fašizmu sa neskôr podieľal svojím pôsobením v rámci 1. československej zmiešanej leteckej divízie.
\"Do Ružomberka v rámci delostreleckého pluku 2 som narukoval v roku 1940, kde som bol pridelený do tretej batérie, \" uviedol pre TASR Mayer. Počas mobilizácie v roku 1941 sa s plukom presunul najprv do Medzilaboriec a následne na územie dnešnej Ukrajiny. Podľa jeho slov sa v tých časoch medzi jeho spolubojovníkmi hovorilo o potrebe prinavrátenia území, o ktoré prišlo Slovensko v prospech Maďarska a Poľska pred začiatkom vojny. \"Naši velitelia nám vtedy vysvetľovali, že ideme bojovať po boku Nemcov, aby sme tieto územia dostali naspäť, \" poznamenal.
Michal Mayer sa v súvislosti s ústupom ruských vojsk dostal až k ukrajinskému mestu Žitomir a postupne sa cez mestá Charkov a Rostov dostal v roku 1942 až na Kaukaz. \"Začalo sa otvorene hovoriť o tom, že by sme mali prejsť na stranu sovietov, prechod sa mal stať 22. januára 1943. Niekto však tento náš zámer prezradil Nemcom a tí nás následne odzbrojili, \" priblížil Mayer. Ako dodal, krátko na to bol po leteckom útoku zranený, po liečbe sa vrátil na územie Slovenska.
V roku 1944 sa stal Mayer súčasťou 1. československej zmiešanej leteckej divízie, ktorá zabezpečovala podporu postupujúcej sovietskej armáde. \"Pracoval som ako spojka, odovzdával som informácie medzi jednotlivými veliteľstvami a dvoma stíhacími a jedným bombardovacím plukom, \" informoval Mayer. Ako dodal, na sklonku vojny sa v rámci divízie podieľal na oslobodzovaní českého mesta Ostrava.
Vojenského veterána mrzí, že svet je posiaty mnohými vojenskými konfliktmi aj v súčasnosti. \"I dnes súvisia so šírením nebezpečnej ideológie, vidíme to napríklad v Afganistane, \" povedal Mayer. Podľa neho je potrebné o hrôzach vojny hovoriť aj dnes, keď si pripomíname 65. výročie porážky fašizmu. \"Ľudia, ktorí mali v čase vojny 65 rokov, už nie sú medzi živými, mnohí, ktorí hrôzy vojny zažili, sú však stále s nami. O svojich skúsenostiach by mali rozprávať aj dnes hlavne mladšej generácii a viesť ju k väčšej pokore a skromnosti, \" povedal 91-ročný veterán, ktorý sa aj v pokročilom veku života pravidelne zúčastňuje vojenských spomienkových podujatí na území Slovenska a Českej republiky.
 

Vyberte región